Jak ususzyć i zamrozić zioła? Poradnik
Dostęp do świeżych ziół w sezonie jesienno-zimowym nie zawsze jest możliwy. Nie każdy z nas dysponuje własną szklarnią, czy tunelem foliowym, by w środku mroźnego dnia wyjść po ulubioną przyprawę. Z tego względu warto nauczyć się suszyć i mrozić zioła w domowych warunkach.
Spis treści:
Suszenie ziół
Suszenie to jedna z najpopularniejszych metod przechowywania ziół. Właściwie zasuszone i przechowywane rośliny nie fermentują, nie pleśnieją, a dodatkowo zachowują właściwą ilość substancji czynnych (odpowiadających za m.in.: ich barwę i smak).
Najlepszą porą na zbiór ziół są godziny przedpołudniowe, gdy zniknie poranna rosa. Wówczas aromat olejków eterycznych, zawartych w komórkach roślin, jest najsilniejszy. Jak zbierać najpopularniejsze zioła?
ROŚLINA |
ZBIÓR |
Bazylia, majeranek |
cięcie na wysokości 10 cm nad ziemią |
Oregano, mięta, tymianek pospolity |
cięcie w połowie wysokości rośliny |
Szałwia lekarska |
zbiór tylko górnych partii pędów z rozwiniętymi liśćmi |
Rozmaryn lekarski |
zbiór tylko pojedynczych liści |
Nagietek lekarski |
zbiór tylko rozwiniętych liści |
Rumianek pospolity |
zbiór pojedynczych koszyczków kwiatowych |
Przed zasuszeniem, w pierwszej kolejności posortuj zioła – odetnij szypułki kwiatowe, ogonki liściowe, zdrewniałe łodygi. Brudne liście przepłucz, a następnie delikatnie otrząśnij je z nadmiaru wody lub osusz ręcznikiem papierowym. Najlepszym okresem suszenia ziół jest naturalnie lato, choć nie trudno wtedy o popełnienie błędów. Największym jest pozostawianie świeżo zerwanych roślin w pełnym słońcu. W ten sposób zawarte wewnątrz nich cenne olejki eteryczne szybko ulegają rozkładowi. Dużo bezpieczniejszym miejscem jest np. poddasze lub szopa, gdzie luźno powiązane i zawieszone zioła będą usychać we własnym tempie przy zachowaniu składników odżywczych. W przypadku jesienno-zimowej aury, podczas długo utrzymującej się chłodnej i wilgotnej pogodzie suszenie ziół wygląda nieco inaczej. W takich warunkach warto wykorzystać suszarkę elektryczną lub nawet piekarnik.
Każdy gatunek rośliny wymaga nieco innej temperatury suszenia:
- do 30°C – rośliny kardenolidowe m.in.: miłek wiosenny, konwalia majowa, naparstnica wełnista i naparstnica purpurowa.
- 30-35°C – rośliny olejkowe, m.in.: oregano, bazylia, cząber, tymianek, anyż, bylica, mięta pieprzowa, melisa, rozmaryn, szałwia, estragon, rumianek, mniszek, nagietek, ostropest, rumianek, oman,
- 40-55°C – rośliny alkaloidowe m.in.: czarnuszka, sasanka, mak,
Zioła powiąż w luźne pęczki, a następnie zawieś „do góry nogami”. Zwróć przy tym uwagę na grubość przygotowywanych bukietów; pędy szałwii, cząbru, macierzanki i rozmarynu powinny mieć nie więcej niż po 10 gałązek. Jeżeli pomieszczenie, które przeznaczyłeś na suszarnię jest zakurzone, luźno owiń pęczki ziół papierem. Dół pozostaw otwarty.
Zioła powinieneś suszyć osobno. Poprawie wysuszone liście kruszą się po dotknięciu. Łodygi jednak wręcz przeciwnie – nie powinny łamać się z trzaskiem, a uginać się by w końcu pęknąć.
Ususz lub zamroź ulubione zioła, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok
Źródło: www.pinterest.com
Mrożenie ziół
Obok suszenia, równie skuteczną metodą konserwacji ziół jest ich zamrożenie. Z reguły najlepiej działa na miękkie i soczyste liście takich roślin jak m.in.: bazylia, pietruszka, koperek, szczypiorek, lubczyk, cząber.
Świeżo zebrane rośliny osusz, a następnie oberwij z nich liście. Całe lub posiekane umieść w woreczkach strunowych lub plastikowych pojemnikach i opisz. Tak przygotowane zioła przechowuj w zamrażarce od 4 do maksymalnie 9 miesięcy. Jeżeli jednak zależy Ci na dłuższym przechowaniu ziół, przed umieszczeniem ich w woreczkach lub pojemnikach, zblanszuj je (umieść na kilka sekund w gorącej wodzie, po czym zanurz w zimnej).
W okresie jesienno-zimowym ogródki ziołowe, podobnie jak wszystkie inne uprawy pozostawione bez właściwego okrycia, zamierają. Nie oznacza to, że nie możesz cieszyć się ich smakiem i aromatem. Zamrożone lub zasuszone i odpowiednio przechowywane mogą służyć Ci przez kilka najbliższych miesięcy, dopóki nie nadejdzie wiosna.