Kiedy i jak przycinać winogrona? Przewodnik od A do Z

Ogród
Kiedy i jak przycinać winogrona? Przewodnik od A do Z

Winogrona to jedne z najchętniej spożywanych owoców. By cieszyć się ich wyśmienitym smakiem, warto zdecydować się na uprawę winorośli w ogrodzie. To wyjątkowe pnącze nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji. Ze względu na szybkie tempo wzrostu potrzebuje jednak regularnego przycinania. Sprawdź, kiedy i jak przycinać winogrona. 

Po co przycinać winorośl?

Winorośl to pnącze odznaczające się szybkim wzrostem, które przyrasta nawet 1-3 m rocznie. Bardzo ważnym elementem pielęgnacji tej rośliny jest jej regularne przycinanie. Winogrona należy przycinać kilka razy w roku. Cięcie winorośli jest niezbędne do utrzymania prawidłowego pokoju i odpowiedniego zagęszczenia pnącza. Pozwala też zwiększyć obfitość plonów oraz poprawić ich jakość. Przycinanie winogron dodatkowo ułatwia pielęgnację pnącza i zbiór owoców oraz ogranicza występowanie chorób. 

Kiedy przycinać winogrona wiosną?

Zastanawiasz się, kiedy przycinać winogrona? Ogromne znaczenie w uprawie winorośli ma wiosenne cięcie. Powinieneś przeprowadzić je na przełomie lutego i marca, a dokładnie — gdy minie niebezpieczeństwo silnych mrozów, a roślina nie wznowi jeszcze wegetacji. Wiosna to odpowiednia pora na wykonanie cięcia formującego i odmładzającego. W drugiej połowie maja wykonuje się także cięcie sanitarne winorośli.

Nie należy przecinać winorośli zbyt wcześnie, bo może doprowadzić to do przemarznięcia rośliny. Zbyt długie zwlekanie z zabiegiem też nie jest jednak wskazane, ponieważ grozi wypuszczeniem soków przez winorośl, co opóźni gojenie się ran. 

Kiedy przycinać winogrona latem?

Drugim optymalnym terminem cięcia winorośli jest lato. Letnie cięcie umożliwia usunięcie latorośli (zielonych, ulistnionych pędów), które niepotrzebnie obciążają roślinę. Pozwala również doświetlić owoce i w ten sposób poprawić ich dojrzewanie oraz wybarwienie. Kiedy przycinać liście winogron? Idealny czas letniego cięcia winorośli to okres zawiązywania się owoców — od czerwca do sierpnia. 

przycinanie-winogron.jpg

Kiedy przycinać winogrona jesienią?

Winorośl można przycinać także jesienią. Jesienne cięcie pozwala przygotować pnącze do przyszłego sezonu. W tym okresie wykonuje się cięcie sanitarne i formujące. Kiedy przycinać winogrono na zimę? Termin tego zabiegu powinien przypaść już po opadnięciu liści z rośliny, ale jeszcze przed pierwszymi mrozami. Najlepiej przeprowadzić go więc najpóźniej pod koniec października lub na początku listopada. 

Kiedy przycinanie winogron po owocowaniu jest szczególnie wskazane? Warto wykonać je zwłaszcza u krzewów, które nie zostały przycięte wiosną oraz starszych okazów — wymagających korekty pokroju. 

Jak prawidłowo przycinać winogrona?

Przez pierwsze 2-3 lata po posadzeniu u winorośli wykonuje się cięcie na 2 oczka (polegające na przycięciu krzewów z pozostawieniem dwóch pąków). Dodatkowo należy uformować pień, skracając najmocniejszy pęd na wysokości ok. 70-80 cm. W czasie cięcia sanitarnego winorośli powinieneś usunąć wszystkie porażone, połamane i przemarznięte pędy. Co kilka lat możesz też odmłodzić winogrono, usuwając wszystkie stare pędy. 

Letnie cięcie winorośli powinno obejmować skrócenie latorośli oraz usunięcie pasierbów (pędów wyrastających z kątów ogonków liściowych). Skracanie latorośli wykonuje się nad 6-10 liściem powyżej ostatniego grona, około 4-6 tygodni przed dojrzewaniem owoców. Z kolei pasierby usuwa się za pierwszym lub drugim liściem, nawet kilkukrotnie w sezonie.

Najważniejsze zasady cięcia winorośli

Ogrodnik, kiedy przycina winogrona, musi pamiętać o doborze odpowiednich narzędzi oraz zastosowaniu prawidłowej techniki cięcia.

  • Pędy winorośli należy przycinać lekko ukośnie, w kierunku przeciwnym do pąka.
  • Cięcie wykonuje się około 1,5-2 cm nad pąkiem.
  • Do przycinania cienkich pędów winorośli sprawdzą się ostre sekatory akumulatorowe. W przypadku starszych i mocno zdrewniałych pędów — pilarki będą dobrym rozwiązaniem. Urządzenie pozwoli szybko i łatwo usunąć nawet bardzo grube, zdrewniałe pędy. 
  • Miejsce po cięciu należy zabezpieczyć maścią ogrodniczą, która przyspieszy gojenie się rany i ograniczy ryzyko infekcji. 
sekator-Stiga-SC100e.jpg

Jeśli zastanawiasz się, jak dokładnie przebiega uprawa i pielęgnacja winorośli, zachęcamy do przeczytania naszego poradnika. Znajdziesz w nim wiele przydatnych wskazówek i rad. 

Bibliografia:

  1. Rusnak J. (opr.), Zakładanie i prowadzenie winnicy, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, s. 31-51.