W jaki sposób przechowywać warzywa przez zimę?
Naturalnym smakiem uprawianych warzyw możesz cieszyć się nawet w środku zimy. Pod warunkiem, że nauczysz się je przechowywać.
Śnieg i mróz nie stoją na przeszkodzie, by codziennie korzystać ze świeżych warzyw pochodzących z samodzielnej uprawy. Przez długie miesiące utrzymują się przede wszystkim: cebula (Sochaczewska, Wolska), kapusta (Aros F1, Langedijker HOR) i marchew (Jawa, Koral, Perfekcja). Ponadto: czosnek, chrzan, seler, por, kapusta, buraki i pietruszka. Nieco krócej, kilkanaście dni: kalarepa, kalafior, rzodkiewka, pomidory, marchewka. Najkrócej, zaledwie kilka dni przeleżą: natki i warzywa liściowe. Wybór odmian warzyw nadających się do składowania to jedno. Stworzenie im odpowiednich ku temu warunków – drugie.
Gdzie przechowywać warzywa zimą?
Niska temperatura i wynikająca z niej wilgotność powietrza w równym stopniu decydują o bezpiecznym przechowywaniu warzyw, które najlepiej czują się chłodnym mikroklimacie. Jeśli temperatura spada poniżej 0°C – zamarzają. Jeśli rośnie – ogrzewają się i przedwcześnie ukorzeniają. W obu przypadkach rezultat jest ten sam: warzywa nie nadają się do spożycia.
By uniknąć strat, podziel swoje warzywa na dwie grupy w zależności od wymagań w zakresie wilgotności. Niskiej wymagają przede wszystkim cebula i czosnek, który możesz ułożyć w skrzyniach, na macie słomkowej lub zawiesić. Przechowuj je w miejscu przewiewnym, gdzie temperatura utrzymuje się w zakresie od 1 do 7°C. Takim jak na przykład altana stojąca na przydomowej działce, czy strych. Natomiast wysokiej – warzywa kapustne i korzeniowe, które dodatkowo powinieneś zabezpieczyć przed wyschnięciem (przysyp je cienką warstwą wilgotnego piasku, lub wyłóż skrzynię folią polietylenową). Przechowuj w miejscu nieogrzewanym, gdzie temperatura utrzymuje się w zakresie od 1 do 4°C. Na przykład w piwnicy.
Co powinieneś zrobić, jeśli nie możesz pozostawić warzyw w domu?
Możesz pozostawić je na działce, ułożone w kopcach. Ważne, by każdego roku zakładać je w innych miejscach, by zapobiec pojawieniu się patogenów chorobotwórczych i rozwoju chorób na roślinach. Warzywa wrażliwe na zimno – marchewkę, pietruszkę, seler – umieść w głębokich i wąskich dołach (ok. 60 cm x 50 cm). Pozostałe, odporne na niekorzystne warunki na czele z ujemną temperaturą — buraki, kapustę — ułóż w płytkich rowkach (do ok. 30 cm w głąb podłoża).
Rośliny, niezależnie od gatunku i odmiany, przysyp cienką warstwą piaszczystej ziemi w taki sposób, by na powierzchni utworzyć kopiec na wysokość ok. 5 cm. Następnie delikatnie przyklep szpadlem. Tak przygotowaną warstwę okrywającą pozostaw do przymrozków, kiedy będzie wymagała uzupełnienia o kilkanaście centymetrów. Ostatni raz zwróć na nią uwagę, gdy nadejdą mrozy, a ziemia na powierzchni kopca lekko zmarznie. Wówczas okryj go grubą (ok. 30-centymetrową) warstwą słomy i przysyp ziemią.
Kiedy zbierać warzywa przeznaczone do przechowywania?
Trudno wskazać uniwersalny termin, ponieważ uzależniony jest od stopnia dojrzałości roślin; najlepiej i najdłużej zimują rośliny wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Wyjątkiem od reguły są warzywa korzeniowe, w których przypadku najważniejszy jest termin siewu, który możesz bez obaw opóźnić do przełomu maja i czerwca.
Warzywa pochodzące z własnej uprawy są zarazem najzdrowsze i najsmaczniejsze. Jeśli poświęcisz im nieco więcej czasu i stworzysz warunki, w których komfortowo przetrwają zimę, sprawisz, że staną się także dostępne na wyciągnięcie ręki, niemalże przez cały rok.