Wrzesień w ogrodzie: kalendarz prac ogrodniczych
Choć wakacje skończyły się zaledwie kilka dni temu, w powietrzu intensywnie czuć nadchodzącą jesień. Czas na zaplanowanie kolejnego sezonu prac w ogrodzie. Sprawdź, o czym warto pamiętać, by przygotować rośliny do nadejścia pierwszych przymrozków!
Trawnik
Początek jesieni to doskonała pora roku na zakładanie nowego trawnika, zarówno z siewu, jak i rolki, cieszącego się coraz większą popularnością ze względu na stosunkowo szybko uzyskiwany efekt zadbanego i estetycznego ogrodu. Pamiętaj o podstawowej pielęgnacji, tj. regularnym koszeniu, wciąż intensywnie rosnącej, trawy.
Wrzesień to również idealny miesiąc na regenerację częściowo zniszczonego trawnika. Pożółkła, przerzedzona i wyglądająca jak spalona darń, może świadczyć o zbyt małej ilości próchnicy w glebie (co obniża jej pH) bądź obecności szkodników – mrówek, pędraków, czy opuchlaków. Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku należy zastosować odpowiednie nawożenie. Właściwy poziom pH w glebie przywrócisz poprzez wykorzystanie nawozów organicznych, przede wszystkim obornika. Równie skuteczny jest kompost oraz resztki pożniwne (słoma).
Naturalne preparaty pomogą także uporać się z nieproszonymi gośćmi w ogrodzie. Wśród roślin przywracających glebie dobrą kondycję warto wyróżnić wrotycz. Jak przygotować wywar?
- zalej 500 g świeżego lub 75 g suszu ziela 10 litrami wody,
- odstaw na 24 godziny, a następnie gotuj ok. 30 minut pod przykryciem,
- gotowy wywar stosuj codziennie przez 7 dni w proporcjach 1:5.
Ogród ozdobny
Wraz z początkiem września, zaplanuj - ostatnie w tym sezonie – cięcie żywopłotów zrzucających liście. Im szybciej to zrobisz, tym więcej czasu uzyskają rośliny, by właściwie przygotować się do okresu zimowego. Dzięki temu nie przemarzną wraz z pierwszym, gwałtownym spadkiem temperatury. W cięciu wysokich żywopłotów szczególnie pomocny mogą okazać się sekator akumulatorowy z podkrzesywarką i wydajnym akumulatorem zapewniającym kilkadziesiąt minut nieprzerwanej pracy. Dzięki praktycznemu wysięgnikowi, nie musisz korzystać z drabiny, by wygodnie i precyzyjnie przyciąć gałązki w najwyżej położonych partiach żywopłotu.
W podobny sposób zadbaj o rośliny balkonowe. Pelargonie, fruksje, surfinie, hibiskusy czy oleandry przenieś do domu jeszcze przed pierwszymi przymrozkami. Kwiaty te najlepiej zimują w jasnych pomieszczeniach, w których temperatura waha się od 10 do 15⁰C. Dodatkowo, pelargonie oraz fruksje wymagają skrócenia pędów o 2/3 długości. Dzięki temu na wiosnę, z pąków pozostawionych u podstawy, szybciej wyrosną nowe rozgałęzienia.
W jesiennych pracach ogrodowych uwzględnij ponadto sprzątanie oczka wodnego. Chodź na sadzenie wodnych roślin jest już za późno, w I połowie września nadal możesz sadzić rośliny bagienne, m.in.: kropik złoty, kruszczyk błotny, goryczka wąskolistna, mieczyk błodny, czy przetacznik bobowniczek. Pod koniec miesiąca zacznij przygotowywać je do zimy – przytnij pędy o kilka centymetrów powyżej miejsca, z którego wyrastają korzenie. Gatunki roślin szczególnie wrażliwe na zimno (np. popularne kalle) przenieś do ciepłego i jasnego pomieszczenia, natomiast bardziej odporne (grzybienie) opuść na dno w najgłębszym miejscu stawu, tj. poniżej 1 m. głębokości. W przypadku płytkiego stawu, lepszym rozwiązaniem jest wyjęcie roślin z wody, umieszczenie ich w zastępczym pojemniku z wodą i przechowywanie w piwnicy.
Nie zapomnij o rybach, które nie powinny zimować w stawie, ale akwarium umieszczonym w pomieszczeniu nagrzanym do 10-15⁰C. Na zakończenie prac w obrębie stawu, rozwiń nad lustrem wody siatkę o średnicy oczek 1-1,5 cm. W ten sposób ochronisz staw przed liśćmi opadającymi z drzew.
Wrzesień – początek jesiennych porządków w ogrodzie
Źródło: www.stiga.pl, www.pinterest.com
Ogród warzywny
Jesienne porządki na działce rozpocznij od zbiorów warzyw ciepłolubnych (wrażliwych na spadek temperatury poniżej 0⁰C), tj. m.in.: papryki, ogórków, cukinii, dyni, kalafiora, kapusty, sałaty, brokułów, rzodkwi czy kalarepy.
Niektóre z warzyw wymagają specjalnego traktowania:
- pomidory przenieś do pomieszczenia o temperaturze ok. 10⁰C; niedojrzałe możesz wyrwać w całości i powiesić w suchym miejscu, gdzie powoli dojrzeją,
- cebulę po zerwaniu, pozostaw na zagonie, by przeschła. Następnie oczyść ją i przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu, np. piwnicy.
Pod koniec miesiąca zbierz warzywa korzeniowe: marchew, buraki ćwikłowe i seler. Pozostałe, takie jak np. jarmuż, brukselkę i pietruszkę możesz pozostawić na grządkach do wiosny.
Co sadzić jesienią? W I połowie września do wysiania na rozsadniku nadaje się sałata zimowa; do wysadzenia na miejsce stałe będzie gotowa w październiku. W II połowie miesiąca natomiast na grządkach mogą pojawić się zimowe odmiany czosnku. W specjalnych tunelach foliowych z powodzeniem możesz uprawiać także m.in.: koper, sałatę roszponkę, szpinak, czy wczesne odmiany rzodkwi (dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć zasiewy przed mrozem, zakrywając je agrowłókniną).
Zadaniem, jakiego powinieneś się podjąć niedługo po zakończeniu zbiorów warzyw jest dokładne przekopanie działki. By oszczędzić czas i siły potrzebne na inne sezonowe prace w ogrodzie, skorzystaj z pomocy glebogryzarki. Równomiernie spulchnioną glebę pozostaw na zimę – mróz poprawi jej strukturę. To szczególnie ważne w przypadku ciężkiego i zbitego podłoża; pozostawienie go w postaci tzw. „ostrej skiby” zwiększy jego przepuszczalność.
Wraz z nadejściem września warto przypomnieć sobie i dobrze zaplanować najważniejsze prace pielęgnacyjne, które pomogą w przygotowaniu ogrodu, do zbliżającej się małymi krokami, zimy. W ten sposób zabezpieczysz rośliny przed negatywnym oddziaływaniem niskich temperatur. Wzmocni to ich kondycję, czego efektami będziesz mógł cieszyć się już od pierwszych tygodni wiosny.